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Dear Mr. Huron:

This letter is in response to your February 21, 2017, e-mail requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the security plan

requirements prescribed in Part 172, Subpart I.

We have paraphrased and answered your questions as follows:

Ql.

Al.

You ask if a company is required to develop and adhere to a transportation security plan
for hazardous materials if the employees only unload large bulk quantities of a Class 3
(flammable liquid), Packing Group (PG) II material while the carrier is present. You
further specify that the company does not offer for transport or act as carrier of this
hazardous material in quantities that would require a security plan.

The answer to your question is yes. If the Class 3, PG II material is unloaded from a bulk
package in the presence of the carrier, then the requirement to develop and implement a
transportation security plan under § 172.800 would apply. If the private carrier has left
the consignee’s unloading area or the common or contract carrier has departed the
consignee’s property, then the requirement to develop and implement this same
transportation security plan would not apply. The requirement to develop and implement
a security plan applies to persons who offer for transportation or transport the hazardous
materials specified in § 172.800 of the HMR. Section 171.8 defines
“transportation/transport” as the movement of property and loading, unloading, or storage
incidental to that movement. However, pursuant to § 171.1(d)(2), hazardous materials
that are unloaded from a transport vehicle or bulk packaging following delivery of a
shipment by the carrier to the consignee are not considered to be in transportation in
commerce and are not subject to the requirements of the HMR, if: 1) they are unloaded
by the consignee’s own employees following the departure of the carrier’s personnel, or
2) in the event a private carrier is used, that carrier has departed the unloading area.



Q2.  You ask if the Department of Transportation requires a company that only unloads
hazardous materials in the quantities listed and defined in § 172.800(b) to have a security

plan.

A2.  The answer to your question is yes. Persons that perform the pre-transportation or
transportation functions defined in § 171.1(b) or (c) are subject to § 172.800(b).

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch

Standards and Rulemaking Division
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From: Rivera, Jordan CTR (PHMSA)

Sent: Wednesday, February 22, 2017 3:04 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Security Plan Requirements for Unloading

Hi Shante/Alice,

Please submit this as a letter of interpretation. Mr. Huron spoke with Jodi. Please let me know if you have any
questions.

Thanks,
Jordan

From: Huron, Benjamin [mailto:Benjamin_Huron@golder.com]
Sent: Tuesday, February 21, 2017 8:27 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Security Plan Requirements for Unloading

To whom it may concern,

| am writing to request clarification of the applicability of the DOT security plan requirements at 49 CFR Part 172,
Subpart | for unloading operations.

Specifically, is a company who only has employees that are involved in the unloading of “large bulk quantities” of a
flammable PG Il material, while the carrier is present, required to develop and adhere to a transportation security plan for
hazardous materials? Under this scenario, the company does not offer for transport hazardous materials in quantities that
would require a security plan. In addition, the company does not act as a carrier of hazardous material in quantities that

would require a security plan.

The regulations, as written, imply that the act of unloading of a large bulk shipment of a flammable PG Il material would
trigger security plan requirements:

Each person who offers for transportation in commerce or transports in commerce one or more
of the following hazardous materials must develop and adhere to a transportation security plan
for hazardous materials that conforms to the requirements of this subpart. See 49 CFR
172.800(b). Transportation or transport means the movement of property and loading,
unloading, or storage incidental to that movement. See definition of “transportation” at 49 CFR

171.8.

Is it DOT’s intent to require a company that only unloads hazardous materials in amounts meeting the quantities defined
in 49 CFR 172.800(b) to have a security plan?

Thank you in advanced for your response.
Sincerely,

Ben Huron




Benjamin Huron, M.Sc., CHMM, CIE | Senior Scientist | Golder Associates Inc.
9428 Baymeadows Road, Suite 400, Jacksonville, Florida, USA 32256
T: +1 (904) 363-3430 | D: (904) 207-6029 | F: +1 (904) 363-3445 | C: 904-524-1147 | E: Benjamin_Huron@golder.com |

www.golder.com

Work Safe, Home Safe

This email transmission is confidential and may contain proprietary information for the exclusive use of the intended recipient. Any use, distribution or copying of
this transmission, other than by the intended recipient, is strictly prohibited. If you are not the intended recipient, please notify the sender and delete all copies.
Electronic media is susceptible to unauthorized modification, deterioration. and incompatibility. Accordingly, the electronic media version of any work product may

not be relied upon

Golder. Golder Associates and the GA globe design are trademarks of Golder Associates Corporation.

Please consider the environment before printing this email.



